Okej, nu var det dags att testa att göra julöl. Receptet blir så här (jag satsar på att få 9-10 liter i jäshinken):
- 1,6kg Weyermann Pilsner Malt (EBC 2,5-4,0)
- 0,5kg Brupaks Caramel Malt Special B (EBC 300)
- 0,4kg Brupaks Pale Chocolat Malt (EBC 600)
- Humlegiv 1: 20g Fuggle vid T-60 minuter
- Humlegiv 2: 20g Crystal vid T-15 minuter
- Kryddgiv 1: En kanelstång, ett pomeransskal och 5 nejlikor vid T-5 minuter
- Humlegiv 3: 20g Crystal vid T-2 minuter
Till detta kommer att tillsätta ”julkryddor” vid lämplig tidpunkt (bestämt!). Här finns några exempel:
http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=1477
Mäskningen skall bli bättre denna gång för att få ut mer förjäsbart socker. Planen (och Arduino-programmet) är satt som så här:
- 15 minuter i 50 grader
- 45 minuter i 62 grader
- 30 minuter i 72 grader
Detta skall då jämföras med mina tidigare mäskningar som alla 3 varit 68 grader i 90 minuter.
Lakningen kommer vara tvunget att uföras i batcher eftersom det är för mycket malt för en ensam lakning.
Jäst kommer vara Safbrew S-33, ett halvt paket, ungefär, lite mer, 6 gram räknade jag ut det till, vi får se vad OG blir och försöka utgå från det.
OG blev 1071 trots att jag spädde ut med lite vatten, väldigt bra utbyte med andra ord! Totalt blev det nästan exakt 7 liter i jäshinken, innehållet blev också silat vilket kanske var korkat för det blev ju väldigt syresatt då, men men.
Vad gäller sen jäsningen med S-33 så har jag läst väldigt blandade åsikter om den jästen, framförallt så verkar den kunna jäsa med en fruktansvärd fart i början för att sen troppa av alldeles för fort. Någonstans läste jag att det berodde på att man startade jäsningen på för hög temperatur och att jästen då jobbade som en tok. Jag kylde vörten till 19 grader och ställde jäshinken på ”jästoan” där det bara är 18,5 grad. Första morgonen bubblade det ca en gång var 5-10 sekund vilket får anses ganska lite. Efter 2 dygn, om det inte kommit igång kraftigt, så kommer jag höja temperaturen genom att flytta till ett rum där temperaturen är runt 20 grader. Slutligen kommer jag låta den jäsa på golvet i en annan toa där vi har golvvärme, där blir det riktigt varm åt jästen, närmare 25 skulle jag gissa, vilket i så fall kan hjälpa den mot slutet. Fortsättning följer!
När väl koket var igång kändes det som att det blir en kraftig brygd och att man gott kunde öka humlen. Så, nu är det totalt 60g humle, vilket kanske till och med är lite, men å andra sidan har vi julkryddorna också.

Sakerna på plats innan start.
3 humlegivar och en ”julgiv”, och såklart lite skaffning under tiden.
Pilsnermalt, Crystal och sist chokladmalt
Hm, Hemmesdynge julbeck?
Idag, sista november så skall jäsningen vara färdig. Jäsningen tog en väldans fart dag 2 så den fick lugna sig i garaget, sen tog jag in den dagen efter det och efter en vecka fick den stå på toan med golvvärme, då höll mäsken 23-24 grader. Sista dagen värmde jag med en ryggvärmare så det höll 25 grader.
FG mäter jag till 22-23 vilket skulle ge en alkoholhalt på ca 6,5% och det märktes att det var alkohol i vid provsmakningen som avslöjade en riktigt god öl!

Med dessa Ferrari-kapsyler kan det väl inte gå fel?