Fjärde brygget, DyngeJul, första julölen

Okej, nu var det dags att testa att göra julöl. Receptet blir så här (jag satsar på att få 9-10 liter i jäshinken):

  • 1,6kg Weyermann Pilsner Malt (EBC 2,5-4,0)
  • 0,5kg Brupaks Caramel Malt Special B (EBC 300)
  • 0,4kg Brupaks Pale Chocolat Malt (EBC 600)
  • Humlegiv 1: 20g Fuggle vid T-60 minuter
  • Humlegiv 2: 20g Crystal vid T-15 minuter
  • Kryddgiv 1: En kanelstång, ett pomeransskal och 5 nejlikor vid T-5 minuter
  • Humlegiv 3: 20g Crystal vid T-2 minuter

Till detta kommer att tillsätta ”julkryddor” vid lämplig tidpunkt (bestämt!). Här finns några exempel:

http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=1477

Mäskningen skall bli bättre denna gång för att få ut mer förjäsbart socker. Planen (och Arduino-programmet) är satt som så här:

  • 15 minuter i 50 grader
  • 45 minuter i 62 grader
  • 30 minuter i 72 grader

Detta skall då jämföras med mina tidigare mäskningar som alla 3 varit 68 grader i 90 minuter.

Lakningen kommer vara tvunget att uföras i batcher eftersom det är för mycket malt för en ensam lakning.

Jäst kommer vara Safbrew S-33, ett halvt paket, ungefär, lite mer, 6 gram räknade jag ut det till, vi får se vad OG blir och försöka utgå från det.

OG blev 1071 trots att jag spädde ut med lite vatten, väldigt bra utbyte med andra ord! Totalt blev det nästan exakt 7 liter i jäshinken, innehållet blev också silat vilket kanske var korkat för det blev ju väldigt syresatt då, men men.

Vad gäller sen jäsningen med S-33 så har jag läst väldigt blandade åsikter om den jästen, framförallt så verkar den kunna jäsa med en fruktansvärd fart i början för att sen troppa av alldeles för fort. Någonstans läste jag att det berodde på att man startade jäsningen på för hög temperatur och att jästen då jobbade som en tok. Jag kylde vörten till 19 grader och ställde jäshinken på ”jästoan” där det bara är 18,5 grad. Första morgonen bubblade det ca en gång var 5-10 sekund vilket får anses ganska lite. Efter 2 dygn, om det inte kommit igång kraftigt, så kommer jag höja temperaturen genom att flytta till ett rum där temperaturen är runt 20 grader. Slutligen kommer jag låta den jäsa på golvet i en annan toa där vi har golvvärme, där blir det riktigt varm åt jästen, närmare 25 skulle jag gissa, vilket i så fall kan hjälpa den mot slutet. Fortsättning följer!

När väl koket var igång kändes det som att det blir en kraftig brygd och att man gott kunde öka humlen. Så, nu är det totalt 60g humle, vilket kanske till och med är lite, men å andra sidan har vi julkryddorna också.

IMG_0010.JPG

 

Sakerna på plats innan start.IMG_0011.JPG

 

3 humlegivar och en ”julgiv”, och såklart lite skaffning under tiden.IMG_0014.JPG

 

Pilsnermalt, Crystal och sist chokladmaltIMG_0019.JPGHm, Hemmesdynge julbeck?

 

Idag, sista november så skall jäsningen vara färdig. Jäsningen tog en väldans fart dag 2 så den fick lugna sig i garaget, sen tog jag in den dagen efter det och efter en vecka fick den stå på toan med golvvärme, då höll mäsken 23-24 grader. Sista dagen värmde jag med en ryggvärmare så det höll 25 grader.
FG mäter jag till 22-23 vilket skulle ge en alkoholhalt på ca 6,5% och det märktes att det var alkohol i vid provsmakningen som avslöjade en riktigt god öl!

IMG_0022.JPG
Med dessa Ferrari-kapsyler kan det väl inte gå fel?

6 reaktioner på ”Fjärde brygget, DyngeJul, första julölen

  1. Hann du på Ikea för att handla en till gryta?
    Ser ut att bli en riktig jävla höjdare det där. Bara den kommer över 7% så kan den få smaka hur mycket tunga julkryddor som helst :-)

  2. Absolut, nu finnes 2st 10l-grytor så det skall gå att göra 9 liter öl iaf.
    Nu är det dags att sätta igång! Posten uppdateras allteftersom brygget pågår.

  3. Inne på första försockringsrasten (62 grader i 45 minuter) och det luktar _riktigt_ gott. Karamellmalt och Chokladmalt gör skäl för sitt namn. Det skall bli jäkla kul att smaka på vörten och sen innan det går i jäshinken. Hoppas nu bara att OG blir hög och fin så vi får rejält med alkohol i den.

  4. Hm, vi får kanske byta namn… Hemmesdynge julbeck…
    Svart som den mörkaste vinternatt. Nu får vi hoppas att den blir värmande också.

  5. Arduino-programmet ballade ur på samma ställe som vanligt, jag måste felsöka det där någon gång. Turligen är det den lätta delen, dvs koket, som den ballar ur på. Den delen kräver ju bara klocka ändå, att det kokar syns ju rätt lätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>