Efter att ha legat nere i nästan ett år kändes de som att det var dags för ny bryggning. Till årets julölsbryggning fick jag dessutom hjälp av kollegan Martin.
Receptet blev som följer:
Inmäskning 16 liter.
- 2,0 kg Pale Ale malt
- 0,5 kg Pilsnermalt
- 0,3 kg Caramelmalt
- 0,2 kg Chokladmalt
Tider:
- 30 minuter vid 50 grader
- 30 minuter vid 65 grader
- 30 minuter vid 70 grader
Koket gjordes med:
- 10 gram Nugget och 10 gram Challenger vid T-60
- 20 gram Nugget vid T-15
- Kryddgiv med 2 kanelstänger, 2 pomeransskal och 10 kryddnejlikor vid T-10
- 20 gram Williamette och 10 gram Saaz vid T-2
Det hela gav bara 1.055 OG varför 400 gram muscovadosockertillsattes till 10 liter mäsk vilket borde ge FG 1.07
Som jäst användes Safale US-05
Här bubblar det igång…
Uppmätning av humle och lite provsmakning av annan produkt
Det gäller att hålla värmen, en stor gryta är svår att värma!
Här rullar koket på i Biltema-gryta med Biltema-liggunderlag som isolering.