Åttonde brygget, skåpstömmning

På nyåret tänkte jag mig nu att brygga öl på det som var kvar. Det hela blev ett helt galet humlat öl!

Mäskning:

  • 1080g Bamberg pilsnermalt
  • 450g Pale Ale
  • 112g Specialmalt

Mäskade in 5 liter och till skillnad från tidigare bryggningar så värmde jag allt till 76 grader och packade sen in i filtar och lät stå en timme.

Koket på en timme fick vansinniga humlegivar:

  • 40g Nugget och 10g Saaz vid T-60
  • 25g Williamette och 25g Challenger vid T-15
  • 20g Saaz, 20g Williamette och 20g Challenger vid T-5
  • 15g Williamette och 25g Challenger vid T-0
  • 38g Saaz och 19g Nugget vid torrhumling efter en vecka

Som vanligt tycker jag sockerutbytet är dåligt så jag adderade 2dl sirap i koket och slutade på en OG på 1.07 men jag börjar misströsta när det gäller min Öschlemätare, den kan inte stämma. Julölen fick vi till mindre än så och den blev duktigt alkoholstark.

Som jäst användes Safale S-04

Tyvärr lakade jag för lite så det slutade med bara 6 liter som hamnade i jäshinken. För första gången tappade jag också om för sekundärjäsning efter en vecka och passade då på att torrhumla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>