Åttonde brygget, skåpstömmning

På nyåret tänkte jag mig nu att brygga öl på det som var kvar. Det hela blev ett helt galet humlat öl!

Mäskning:

  • 1080g Bamberg pilsnermalt
  • 450g Pale Ale
  • 112g Specialmalt

Mäskade in 5 liter och till skillnad från tidigare bryggningar så värmde jag allt till 76 grader och packade sen in i filtar och lät stå en timme.

Koket på en timme fick vansinniga humlegivar:

  • 40g Nugget och 10g Saaz vid T-60
  • 25g Williamette och 25g Challenger vid T-15
  • 20g Saaz, 20g Williamette och 20g Challenger vid T-5
  • 15g Williamette och 25g Challenger vid T-0
  • 38g Saaz och 19g Nugget vid torrhumling efter en vecka

Som vanligt tycker jag sockerutbytet är dåligt så jag adderade 2dl sirap i koket och slutade på en OG på 1.07 men jag börjar misströsta när det gäller min Öschlemätare, den kan inte stämma. Julölen fick vi till mindre än så och den blev duktigt alkoholstark.

Som jäst användes Safale S-04

Tyvärr lakade jag för lite så det slutade med bara 6 liter som hamnade i jäshinken. För första gången tappade jag också om för sekundärjäsning efter en vecka och passade då på att torrhumla.

Sjunde brygget, en ”vanlig” ale

 

Veckan efter julbrygget så tänkte jag mig en mer ”vanlig” ale och skred till verket med en mindre sats själv.

Receptet blev som följer:

  • 1kg Bamberg pilsnermalt
  • 0,1kg Caramel
  • 0,05kg Choclate

Mäskade in 3,5liter och mäskade på följande temperaturer:

  • 15min 50 grader
  • 30min 62 grader
  • 30min 72 grader

Koket var en timme och humlegivarna:

  • 20g Nugget vid T-60
  • 20g Challenger vid T-15
  • 20g Williamette vid T-2
  • 20g Saaz för torrhumling efter en vecka

Som vanligt tycker jag att det blir för lite sockerutbyte så jag hällde i vitt socker, troligen inte så bra.

Som jäst användes Safbrew S-33 som var en besvikelse vid förra julölsbrygget.

IMG_0172

Sjätte brygget: Dags för julöl… Igen.

Efter att ha legat nere i nästan ett år kändes de som att det var dags för ny bryggning. Till årets julölsbryggning fick jag dessutom hjälp av kollegan Martin.

Receptet blev som följer:

Inmäskning 16 liter.

  • 2,0 kg Pale Ale malt
  • 0,5 kg Pilsnermalt
  • 0,3 kg Caramelmalt
  • 0,2 kg Chokladmalt

Tider:

  • 30 minuter vid 50 grader
  • 30 minuter vid 65 grader
  • 30 minuter vid 70 grader

Koket gjordes med:

  • 10 gram Nugget och 10 gram  Challenger vid T-60
  • 20 gram Nugget vid T-15
  • Kryddgiv med 2 kanelstänger, 2 pomeransskal och 10 kryddnejlikor vid T-10
  • 20 gram Williamette och 10 gram Saaz vid T-2

 

Det hela gav bara 1.055 OG varför 400 gram muscovadosockertillsattes till 10 liter mäsk vilket borde ge FG 1.07

Som jäst användes Safale US-05

Uppsägning av malt

Här bubblar det igång…

Uppmätning av humle och lite provsmakning av annan produkt

Det gäller att hålla värmen, en stor gryta är svår att värma!

Här rullar koket på i Biltema-gryta med Biltema-liggunderlag som isolering.

Femte brygget: en vanlig Ale

För att hinna få en sats på flaska innan jul så tänkte jag koka på en vanlig Ale.
Receptet blir som följer:
1,4kg pilsnermalt
0,1kg chokladmalt

Till humlegivarna tänkte jag mig:
40g fuggle till bittergiv
20g Chrystal till giv 2
20g Chrystal till giv 3
20g Chrystal till torrhumling efter en vecka.

Detta bör ge ett fruktigt öl med lite mörkare färg.

IMG_0026.JPG
Malt och bryggerilärlingen

Efter avsvalning gav mätningen att OG är 1.056, alltså inte så mycket socker som julbrygden.

Inte mer än 4 gram jäst säger jästberäknaren: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Jag tycker det låter lite men hey, den bör väl veta! Jäst blir beprövade SF-05.

Det blev nog mer än 4 gram, jag tog det som var kvar i påsen, vågen har svårt med sådär små vikter, måste verkligen fixa en bättre våg som är noggrann i typ 0-50g-klassen.

Idag bubblar det fint dock så att det jäser kan vi vara säkra på :)

Idag 19e tappar jag upp på flaska. FG mättes till 1.013 vilket bör bli cirkus 5,5%. Luktar gott gör det också :)

Fjärde brygget, DyngeJul, första julölen

Okej, nu var det dags att testa att göra julöl. Receptet blir så här (jag satsar på att få 9-10 liter i jäshinken):

  • 1,6kg Weyermann Pilsner Malt (EBC 2,5-4,0)
  • 0,5kg Brupaks Caramel Malt Special B (EBC 300)
  • 0,4kg Brupaks Pale Chocolat Malt (EBC 600)
  • Humlegiv 1: 20g Fuggle vid T-60 minuter
  • Humlegiv 2: 20g Crystal vid T-15 minuter
  • Kryddgiv 1: En kanelstång, ett pomeransskal och 5 nejlikor vid T-5 minuter
  • Humlegiv 3: 20g Crystal vid T-2 minuter

Till detta kommer att tillsätta ”julkryddor” vid lämplig tidpunkt (bestämt!). Här finns några exempel:

http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=1477

Mäskningen skall bli bättre denna gång för att få ut mer förjäsbart socker. Planen (och Arduino-programmet) är satt som så här:

  • 15 minuter i 50 grader
  • 45 minuter i 62 grader
  • 30 minuter i 72 grader

Detta skall då jämföras med mina tidigare mäskningar som alla 3 varit 68 grader i 90 minuter.

Lakningen kommer vara tvunget att uföras i batcher eftersom det är för mycket malt för en ensam lakning.

Jäst kommer vara Safbrew S-33, ett halvt paket, ungefär, lite mer, 6 gram räknade jag ut det till, vi får se vad OG blir och försöka utgå från det.

OG blev 1071 trots att jag spädde ut med lite vatten, väldigt bra utbyte med andra ord! Totalt blev det nästan exakt 7 liter i jäshinken, innehållet blev också silat vilket kanske var korkat för det blev ju väldigt syresatt då, men men.

Vad gäller sen jäsningen med S-33 så har jag läst väldigt blandade åsikter om den jästen, framförallt så verkar den kunna jäsa med en fruktansvärd fart i början för att sen troppa av alldeles för fort. Någonstans läste jag att det berodde på att man startade jäsningen på för hög temperatur och att jästen då jobbade som en tok. Jag kylde vörten till 19 grader och ställde jäshinken på ”jästoan” där det bara är 18,5 grad. Första morgonen bubblade det ca en gång var 5-10 sekund vilket får anses ganska lite. Efter 2 dygn, om det inte kommit igång kraftigt, så kommer jag höja temperaturen genom att flytta till ett rum där temperaturen är runt 20 grader. Slutligen kommer jag låta den jäsa på golvet i en annan toa där vi har golvvärme, där blir det riktigt varm åt jästen, närmare 25 skulle jag gissa, vilket i så fall kan hjälpa den mot slutet. Fortsättning följer!

När väl koket var igång kändes det som att det blir en kraftig brygd och att man gott kunde öka humlen. Så, nu är det totalt 60g humle, vilket kanske till och med är lite, men å andra sidan har vi julkryddorna också.

IMG_0010.JPG

 

Sakerna på plats innan start.IMG_0011.JPG

 

3 humlegivar och en ”julgiv”, och såklart lite skaffning under tiden.IMG_0014.JPG

 

Pilsnermalt, Crystal och sist chokladmaltIMG_0019.JPGHm, Hemmesdynge julbeck?

 

Idag, sista november så skall jäsningen vara färdig. Jäsningen tog en väldans fart dag 2 så den fick lugna sig i garaget, sen tog jag in den dagen efter det och efter en vecka fick den stå på toan med golvvärme, då höll mäsken 23-24 grader. Sista dagen värmde jag med en ryggvärmare så det höll 25 grader.
FG mäter jag till 22-23 vilket skulle ge en alkoholhalt på ca 6,5% och det märktes att det var alkohol i vid provsmakningen som avslöjade en riktigt god öl!

IMG_0022.JPG
Med dessa Ferrari-kapsyler kan det väl inte gå fel?

Tredje brygget, Dyngeöl 2, en felaktig DIPA

Jag tänkte jag skulle testa att få lite mer alkoholhalt och mot bättre vetande så använde jag vitt socker.

Malten var samma som förra, Vikings pale ale och humlen var Ekologisk Cascade.

Receptet var som följer:

  • 1kg malt
  • 68 grader i 90 minuter
  • Humlegiv 1: 20g vid T-60
  • Humlegiv 2: 15g vid T-15
  • Humlegiv 3: 15g vid T-2
  • Extra socker: 100g

OG Var 1060. FG skall mätas idag 16/11 vid buteljeringen 2 veckor efter bryggning.

FG blev 1015 så det blir ungefär 6% alkohol, inte alls mycket :-(

Andra Brygget, Dyngeöl 1

Till denna bryggning hade vi beställt humle och malt från humle.se

Malten var Svensk malt, Vikings pale ale och humlen var ekologisk Cascade från Nya Zeeland.

Receptet var som följer:

  • 1kg malt, varmhållningen var sisådär eftersom Arduino-mojtens program inte var rätt
  • Lakningen var sådär bra eftersom vi inte riktigt hade snitsen inne
  • Humlegiv 1: 10g vid T-60 minuter
  • Humlegiv 2: 10g vid T-15 minuter
  • Humlegiv 3: 20g vid T-2 minuter
  • Humlegiv 4: 10g efter 1 vecka.

Priman som vi hade i var 25g socker och det funkade bättre, framförallt efter någon månad var kolsyran perfekt, 2 veckor efter buteljeringen så var det lite mycket.

OG/FG mättes aldrig, men alkoholstyrkan bedömdes som högre än 4% iaf.